Har du problem med fåglar i din trädgård eller på din balkong? Då kan en fågelskrämma vara lösningen. Men det är inte bara att hänga upp några gamla kläder och sätta en hatt på en pumpa. För att verkligen skrämma bort fåglarna måste man vara lite smart.

Är din balkong ett populärt tillhåll för duvor som lämnar spår efter sig i form av bajs? Eller är du trött på att fåglar ger sig på dina körsbär eller jordgubbar? Kanske har du en sjötomt med en gräsmatta som lockar kanadagäss? Det kan finnas många skäl till att investera i anordningar som ska hålla bevingade skadedjur borta.Fågelskrämma på åker

Det räcker dock inte med att köpa fågelskrämma och tänka att nu kommer fåglarna hålla sig borta för all framtid. Man ser sällan traditionella fågelskrämmor, alltså avlagda kläder som trätts på stänger och hängts upp mitt i en åker, numera, och det finns en anledning till detta. De är helt enkelt inte särskilt attraktiva.

Den vanligaste typen av fågelskrämma idag imiterar en rovfågel på ett eller annat sätt. Den allra enklaste varianten är att måla en silhuett av en rovfågel på en vägg eller ett fönster. Fåglar är dock inte så dumma som man skulle kunna tro. Kråkfåglar är t.ex. enligt en artikel i Göteborgsposten bättre på problemlösning än hundar och hästar. Efter en tid kommer de att inse att silhuetten inte rör på sig, och att det därför inte kan röra sig om en riktig rovfågel.

Viktigt med variation

Även rörliga silhuetter, alltså drakar i lättviktmaterial som cirkulerar i vinden, beter sig inte naturligt, även om de är betydligt mer naturtrogna. Man ser ofta den här typen av fågelskrämmor vid båtklubbar, och de fungerar en tid. Sedan har fåglarna som ska hållas borta vant sig vid synen, och de kommer då att komma tillbaka.

Tredimensionella fågelskrämmor, t.ex. ugglor i plast, fungerar också ett tag. Det bästa rådet är helt enkelt att använda flera fågelskrämmor, en i taget. Börja t.ex. med en plastuggla. När den har stått på samma plats i två veckor, plocka bort den och ersätt den med en drake med rovfågelssilhuett. När denna gjort sitt kan ugglan komma tillbaka, placerad på en ny plats. Eller varför inte en orm i plast på en väl synlig plats? Det kräver lite arbete, men på detta sätt kan man överlista fåglarna flera gånger.

Att ha flera verktyg i sin fågelskrämmararsenal är något som Göran Frisk, gåskarl och skrämselkonsult i norra Skåne, betonar i en intervju med P4. Hans jobb är att skrämma bort fåglar, framför allt gäss och tranor, från åkrar i Skåne där de annars orsakar skador för stora summor. Ett av hans vapen för avskräckning är just en drake formad som en örn.

Om du har problem med fåglar och funderar på en drastisk lösning, rådgör först med dina grannar. I Halland rasade för några år sedan en fejd om en gasdriven, smällande fågelskrämma som störde grannarnas nattsömn. Mer om denna fågelskrämma, som verkar vara effektiv för att hålla fåglar borta från åkrar, finns att läsa i Aftonbladet.