När det kommer till hus är det mångas dröm sedan länge tillbaka att bygga sitt eget. Det som behövs är en plats att bygga på, bygglov, ibland en geoteknisk undersökning, anslutning till avlopp, elnät och dessutom bestämma dig för vad för typ av hus du vill bygga. Dessutom måste du sätta en budget, annars kommer bygget snabbt att överskrida din ekonomi.

 

I en artikel i Vi i villa går det att läsa om hur det i tätbebyggda områden är detaljplanen som styr en hel del vad gäller storlek, höjd, val av fasad, färg och tak. Bestäm redan initialt hur mycket huset får kosta, en fast budget är mycket mer kontrollerad än en lös variant. Se även till att ha en byggledare som organiserar hela bygget, från tid till pengar och material. Det kan vara en vän eller bekant som byggt hus, eller så går det även att höra med byggnadsnämnden eller bank efter en lämplig person. På www.villavarm.se går det att titta på en hel massa husritningar och välja mellan flertalet villor.

De som vågat bygga sitt eget boende

 

I många artiklar går det att läsa om de som helt enkelt bara tagit tag i saken själva, och byggt sina egna hus. Vissa har byggt ut en sommarstuga, som det går att läsa om här, andra har skapat sig ett fullgott studentboende på hjul som det rapporteras om i DT.

 

Detta är bra att ha när du bygger ditt eget hus

 

Vad är då viktigt när man bygger sitt eget hus, om man gör det på helt egen hand från grunden. Jo, allt från två stora sågar till andra riktigt bra redskap. En tryckluftsdriven spikpistol är bra att ha, men även en hederlig gammal hammare. Det många hävdar, som bygger sina egna villor och stugor, är att det mesta som en behöver lära sig – finns att läsa sig till på nätet. Både om hur man byter fönster till hur man reglar upp väggar och isolerar ett innertak. Dessutom går det att köpa dörrar, plank, fönster och annat behändigt på till exempel Blocket. Viktigast av allt för att ge sig på att snickra sig eget hus är ändå att man är envis och tror på sig själv. Om du är duktig på problemlösning och på att klura ut saker så kommer du en lång väg.

 

I Sundsvalls Tidning får det att läsa om två 23-åringar som bestämde sig för att bygga en villa och gjorde det – på bara sju månader. De säger i artikeln att de blev nöjda med precis allt och att det faktiskt blev ännu bättre än vad de hade tänkt sig från början. Det är en enplansvilla på 135 kvadratmeter som de har markberett, ritat, planerat och byggt själva. Första spadtagets togs under förra hösten och nu bor de sedan flera månader tillbaka i sitt nya hem. Det är öppen planlösning, högt i tak och stora fönster som släpper in massor med ljus mot en tät, grön skog. Läs mer här.