Det kostar en del att bo i hus, förutom räntor och amorteringar finns det ofta så kallades driftkostnader. Vad är dessa och vad är det bra att tänka på innan du köper ett hus?

 

I ett tidigare inlägg skrevs det om hur du kan tänka när du funderar på att bygga ditt egna hus. Det finns en hel del att tänka på även när du väl har ditt hus färdigt, det är nämligen så att jobbet med en villa aldrig riktigt tar slut – det finns alltid saker att se till och åtgärda. Dessutom kostar det en del att äga sitt eget hus, med alla reparationer och förebyggande åtgärder som ofta krävs.

 

Detta är driftskostnaderna du bör vara medveten om

 

Kostnader för driften av ditt hus är inte alltid den som presenteras av mäklaren. När du ska köpa ett hus du är intresserad är alltså rådet att fråga hur den driftkostnad som presenteras har räknats fram och vad siffrorna är baserade på för kostnader. Förutom räntor och amorteringar är det en hel del som tillkommer när det kommer till att äga ett hus. Exempel på driftkostnader att ha i åtanke är uppvärmning, hushållsel, vatten och avlopp, sophämtning, sotning, villaförsäkring, underhåll, trädgårdsutrustning.

 

Eluppvärmning kan kosta olika mycket

 

När det kommer till eluppvärmning kan kostnaderna variera väldigt mycket, beroende på förbrukning, antal personer i hushållet samt det elpris som är aktuellt för tillfället.

 

Att vara husägare innebär också att du själv måste stå för andra oförutsedda utgifter som till exempel då något går sönder eller behöver lagas – Hallå Konsument