Oavsett om du ska köpa ett fritidshus eller om du äger ett så är det viktigt att kunna upptäcka och undvika mögel och fuktskador. Det kan annars behövas omfattande renovering, åtgärder och bli en dyr historia överlag. Mögel kan dessutom påverka hälsan negativt. 

Det är inte lätt att se mögel men det brukar märkas genom lukt och påverkan på hälsan. Men det är inte alltid som det märks då heller. Om du är orolig för mögel eller fuktskador är det då bra att kontakta en firma som jobbar med mögelsanering för en fastställning av om det finns mögeltillväxt eller inte och för eventuell sanering av mögel. 

Besiktiga och granska sommarstugan vid nyköp

Om du ska köpa ett nytt hu är det extra viktigt att se till att du inte köper en stuga som redan är fukt- eller mögelskadad. Se till att besiktiga bostaden ordentligt för alla möjliga brister. Anlita en besiktningsman med ansvarsförsäkring, för alla fel på stugan som går att upptäcka måste hittas innan försäljning, annars får du stå för det. När det gäller dolda fel, däremot, är det säljaren som behöver ta ansvar för, men även du som köpare. Fukt, mögel och annat kan betyda stora problem om de inte upptäcks i tid. I en artikel från GP går det att läsa sig till att de eventuella fel av denna typ som inte kan upptäckas av köparen i en grundlig kontroll får säljaren ta ansvar för i 10 år.

Minska fukt och konstig lukt i sommarstugan

Om du inte är drabbad av mögel eller fuktskador så bör du definitivt försöka minska fukten i ditt fritidshus, detta bidrar även till en bättre lukt i stugan. I en artikel från byggahus.se tipsas det om att du kan köpa torrbollar och sprida dessa i stugan, skaffa en luftavfuktare eller en luftrenare, eller varför inte investera i en luftvärmepump som också ökar ventilationen. Om din sommarstuga har en krypgrund eller en vind så är det även bra att installera fläktar där för avfuktning.

Mögel kan orsaka hälsoproblem

En av anledningarna till att undvika mögel är att det är dåligt för din hälsa. Det är också så du kan märka att stugan drabbats av mögel. Om du hostar mycket, känner av problem med luftrören, är snuvig, tröttare än vanligt, drabbats av torr hud, huvudvärk och har rinnande och kliande ögon när du befinner dig i stugan så kan det bero på mögel och att du har en så kallad mögelallergi, läs mer, något som är vanligare än man kan tro.