Med pallkragar kan du skapa en smidig och bra plats för odling, både i trädgården och på balkongen. Det är väldigt enkelt att odla i pallkrage där underlaget inte spelar någon roll. Här tipsar vi om hur du enkelt lyckas med din odling.

De traditionella träramarna med metallbeslag i varje hörn går att använda till så mycket mer än att endast transportera varor. Köpa pallkragar kan du göra på transportfirmor där de oftast säljs för under hundralappen. Annars är det vanligt att köpa dessa på en bygghanadel eller trädgårdsbutik, både i en fysisk butik och på nätet. Med hjälp av dessa kan du sedan plantera och odla samtidigt som du har god kontroll på jorden. Eftersom du själv skapar och bygger upp odlingsplatsen i pallkragarna är det smidigt att bestämma över jord, gödsel och vattning, precis som man skriver om på Leva & Bo.

Populariteten och intresset för att odla i just pallkragar har vuxit med tiden, inte minst i Ursvik. Där finns pallkragar utplacerade i bostadsområdet för att göra det möjligt att odla för de boende, skriver Mitti. Man menar att det ska vara enkelt att hålla trädgårdsintresset vid liv även om du bor i lägenhet.

Lyckas med dina odlingar i pallkrage

Så hur håller du dina planteringar och odlingar friska, krya och redo att skördas till sommaren? Det är inte alls svårt. Här kommer några bra tips från Drömhem som är bra att tänka på.

  • Placera pallkragarna på ett soligt ställe på balkongen eller tomten. Odlingarna kommer att må väldigt bra i ett soligt och varmt läge.

 

  • Om pallkragarna ska stå på ett underlag som inte är täckt av gräs behöver man täcka botten med en tjock plast och försäkra att vatten och jord inte kan rinna ut. Sedan fyller du botten med lecakulor innan du kan hälla på jorden.

 

  • Använd en pallkrage om du ska odla sallad, grönsaker och örter. Använd flera ovanpå varandra om du ska odla potatis och rotfrukter med länge och djupare rötter.

 

  • En pallkrage behöver ca 200 liter jord. För bästa näring till odlingarna är det bäst att använda hälften naturgödslad planteringsjord och hälften kogödsel.

 

  • I början när du har sått fröer är det viktigt att du vattnar lite och ofta. Sedan efter ett tag när växterna blivit större behöver du vattna mer, men även mer sällan.

Lycka till!