Har du jobbat hårt och länge med din rabatt vill du naturligtvis inte att den ska förstöras av skadedjur. Skadedjur räknas inte bara till insekter som förstör grönsaker eller växter, utan även fåglar och rådjur som kommer och nallar eller pickar sönder odlingen. Det finns flera sätt som du kan gå tillväga på om du vill minimera risken, för att skadedjur ska besöka just dig.

Även om alla typer av skadedjur kräver olika typer av ansträngning så går det faktiskt att bli kvitt de allra flesta. Här nedan listar vi de vanligaste skadedjuren och de bästa sätten att skydda sig från dem. Bli av med bladlössen och slipp rådjur och fåglar i ett nafs!

  • Mördarsniglar – Aska, sågspån eller kalk runt rabatten kan förhindra att mördarsniglarna tar sig fram till frukt och grönsaker.
  • Rådjur – Höga staket kan användas för att hålla rådjuren borta, men ett enklare knep är att lägga ut äggskal. Rådjur sägs sky detta som pesten. Björkris i rabatten kan också fungera.
  • Bladlöss – Bli kvitt bladlössen genom att spruta såpvatten i rabatten.
  • Fåglar – Fåglar bär fördelen att kunna flyga och därför fungerar inte höga staket. För att undvika att fåglar ger sig på din rabatt kan du sätta upp ett nät över rabatten. Kom ihåg att nätet inte får ha för stora ”hål” och att det inte ligger tätt på grönsaker eller växter för att förhindra att pickande näbbar ändå tar sig igenom.

Säkra och effektiva metoder

På marknaden finns det idag ett flertal olika typer av produkter och kemikalier som kan användas för att bli av med diverse skadedjur. Men eftersom du troligtvis kommer vilja äta av skörden själv så är det viktigt att säkerställa att produkterna inte är skadliga för människor. Detta gäller inte bara kemikalier du köper i affären. Vedaska kan användas för att motverka skadedjur, men askan höjer även ph-värdet i jorden. Det betyder att du alltså ska vara försiktig även med ”husmorsknep” och använda metoder med måtta.